Hoe rendabel is een accu voor zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt, kun je direct profiteren van de stroom die ze opwekken. Dat is geweldig, maar er zijn momenten waarop je stroom nodig hebt terwijl je zonnepanelen niet genoeg energie produceren, zoals 's avonds. In zulke gevallen moet je elektriciteit van je energieleverancier afnemen.

Op andere momenten wekken je zonnepanelen juist meer energie op dan je op dat moment nodig hebt. Het overschot aan stroom wordt teruggeleverd aan je energieleverancier, die wettelijk verplicht is om dit te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit wordt salderen genoemd.

Met een thuisaccu word je veel onafhankelijker. Je kunt de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken opslaan en gebruiken op momenten dat je zonnepanelen weinig of geen energie produceren, zoals in de vroege ochtend of avonduren. Het klinkt interessant, maar hoe rendabel is het gebruik van een thuisaccu eigenlijk?

Waarom zijn accu's voor zonnepanelen nog niet zo populair? Tot nu toe hebben Nederlandse eigenaren van zonnepanelen geprofiteerd van de salderingsregeling. Het overschot aan opgewekte energie dat ze niet meteen verbruiken, wordt automatisch teruggeleverd aan de energieleverancier. Elke kilowattuur die je met je zonnepanelen opwekt, mag je gratis terugleveren. De energieleverancier verrekent deze teruggeleverde stroom op jaarbasis met de hoeveelheid stroom die je afneemt wanneer je zonnepanelen niet genoeg energie opwekken.

Op termijn zal dit veranderen. Vanaf 2023 mag je slechts een bepaald percentage van de zelf opgewekte energie in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die je van de energieleverancier afneemt. Dit percentage zal geleidelijk worden verlaagd totdat het in 2031 nul is.

Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft? De overheid wil eigenaren van zonnepanelen stimuleren om de zelf opgewekte energie volledig zelf te gebruiken. We verwachten dat de afbouw van de salderingsregeling zal leiden tot een grotere populariteit van zonnepaneelaccu's. Daarom kan het de moeite waard zijn om je alvast te verdiepen in thuisaccu's.

Wat zijn de kosten van een zonnepaneelaccu? Als je wilt beoordelen of een thuisaccu iets voor jou is, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn.

Verschillende fabrikanten hebben al zonnepaneelaccu's op de markt gebracht, waaronder Tesla en Solarwatt. Deze thuisaccu's kunnen momenteel tussen de 2 en 14 kilowattuur energie opslaan. Laten we dat even omrekenen. Een gemiddeld huishouden van vier personen verbruikt ongeveer 12 kilowattuur per dag. Afhankelijk van de opslagcapaciteit van de thuisaccu, variëren de kosten momenteel tussen de 3.000 en 10.000 euro. Met een levensduur van ongeveer 15 jaar kunnen we concluderen dat met name de duurdere thuisaccu's nog steeds aanzienlijke investeringen zijn die niet gemakkelijk worden terugverdiend.

Thuisaccu's als oplossing voor de toekomst. Als we naar de toekomst kijken, verandert het plaatje echter. Verwacht wordt dat de prijzen van thuisaccu's de komende jaren aanzienlijk zullen dalen. Daarnaast, met de afbouw van de salderingsregeling, wachten we op het omslagpunt waarop een thuisaccu zichzelf binnen een redelijke termijn zal terugverdienen.

Aangezien de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd en in 2031 volledig zal verdwijnen, verwachten wij dat dit omslagpunt over ongeveer vijf jaar zal worden bereikt.

Zonnepaneelaccu's zijn momenteel nog niet rendabel. Als we puur naar de financiële aspecten kijken, raden we je aan om nog geen thuisaccu aan te schaffen. Ze zijn nog te duur en worden pas echt rendabel als de salderingsregeling verder wordt afgebouwd.

Maar als je andere motieven hebt, kan de aanschaf van een thuisaccu wel degelijk een goed idee zijn. Als je niet meer afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnetwerk, is de thuisaccu een geweldige oplossing. Bovendien is een thuisaccu ook ideaal voor particulieren en bedrijven die servers hebben die niet mogen uitvallen.

Wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag de verschillende mogelijkheden met je.

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
in 60 seconden geregeld!