Zonnepanelen sneller terugverdiend dan ooit

De energieprijzen blijven momenteel gestaag stijgen, en het is dan ook begrijpelijk dat steeds meer mensen die al een tijdje overwegen om zonnepanelen te installeren, nu daadwerkelijk actie ondernemen. Het goede nieuws is dat je jouw zonnepanelen nu al binnen vijf jaar kunt terugverdienen!

Snelle terugverdientijd van zonnepanelen De gemiddelde terugverdientijd van een zonnesysteem met hoogwaardige zonnepanelen en micro-omvormers van merken zoals Ja Solar, Q cells of Jinko, wordt elk jaar korter en ligt momenteel rond de vijf jaar.

De terugverdientijd van een zonnesysteem is sterk afhankelijk van de energieprijs (€/kWh). Aangezien de energieprijzen blijven stijgen, wordt de waarde van de energie die je met je zonnepanelen opwekt steeds hoger. Dit resulteert in een nog kortere terugverdientijd!

Hoe werkt het terugverdienen van zonnepanelen? Met zonnepanelen op je dak bespaar je direct al aanzienlijk op je energierekening. Je wekt namelijk zelf zoveel mogelijk stroom op voor eigen gebruik. De overtollige energie die je overdag niet verbruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op dit moment is de energieleverancier nog steeds wettelijk verplicht om de teruggeleverde energie op jaarbasis te verrekenen met de energie die je hebt afgenomen (salderingsregeling).

In deze situatie zou je jouw zonnepanelen al in ongeveer vijf jaar hebben terugverdiend, zelfs in het oude systeem. Maar met de stijgende energieprijzen wordt de terugverdientijd nog korter.

Laten we de berekening maken... Laten we uitgaan van een gemiddeld Nederlands huishouden. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo'n huishouden bedraagt gemiddeld 2.700 kilowattuur (kWh).

Bij een energiecontract dat in 2022 is afgesloten, betaal je momenteel gemiddeld €0,30 per kWh. Dit komt neer op ongeveer €810 per jaar.

Een hoogwaardig zonnesysteem met Enphase micro-omvormers, dat ongeveer 2.700 kWh opwekt, kost je ongeveer €4.000 excl. btw*.

Dit resulteert dus in een terugverdientijd van minder dan 5 jaar!

(*Let op: als particulier kun je de btw die je betaalt over de zonnepanelen nog steeds terugvorderen via de belastingdienst.)

Meer informatie nodig? Aangezien de energieprijzen naar verwachting blijven stijgen, zijn zonnepanelen niet alleen een verstandige keuze voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? We maken graag een berekening voor je. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
in 60 seconden geregeld!